Rýže basmati je typická dlouhými zrny a jemnou oříškovou vůní. V kuchyni doceníte především její nelepivost a krátkou dobu přípravy. Jedná se o rýži v biokvalitě z podhůří Himálají. Basmati je také přirozeně bezlepková.
Momentálně žádné novinky
Rýže basmati je typická dlouhými zrny a jemnou oříškovou vůní. V kuchyni doceníte především její nelepivost a krátkou dobu přípravy. Jedná se o rýži v biokvalitě z podhůří Himálají. Basmati je také přirozeně bezlepková.
Název této rýže „basmati“ hindsky doslovně znamená „královna vůní“. Basmati rýže totiž svou vůní připomíná oříšek. V podhůří Himálají byla rýže domestikována již 8500 let před naším letopočtem a v Evropě o ní najdeme zmínky již v antice.
Využití:
Basmati poznáte nejen podle oříškové vůně, ale i podle výrazně dlouhého zrna. Rýže má velmi delikátní chuť a při správné přípravě nelepí. Tuto vlastnost získává díky dlouhé době skladování, ideálně rýže po sklizni v suchu a temnu vysychá až dva roky. Jako rostlina plodí pouze jednou za rok a je zavlažována vodou z ledovcových řek.
Rýže basmati dlouhozrnná loupaná*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Energetická hodnota 1 444 kJ / 345 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 78,0 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Vláknina: | 1,6 g |
Bílkoviny: | 7,4 g |
Sůl: | 0,01 g |
CZ-BIO-001