Adžvajen - rostlina u nás známá jako kopytský kmín. Má ostrou hořkou chuť a výrazné aroma.
Momentálně žádné novinky
Adžvajen - rostlina u nás známá jako kopytský kmín. Má ostrou hořkou chuť a výrazné aroma.
Složení: adžvajen celý (Trachyspermum ammi/Carum ajowan/Carum copticum)
Chuť a použití: chutná výrazně a silně voní po tymiánu, s lehce hořkou a ostrou příchutí. Je klasickým kořením arabské a indické kuchyně. Patří do luštěninových pokrmů a do fritovaného pikantního pečiva z vaječného těsta. Adžvajen se hodí i ke grilovaným drůbežím pokrmům a k nakládané zelenině. Bývá součástí směsí kari. V jihovýchodní Asii se toto koření běžně používá do chleba a do slaného pečiva, přidává se také ke kořenové zelenině a k čočce. Obsahují ho i nakládací směsi. Rozdrcené plody adžvajenu jsou velmi aromatické. V receptech je lze nahradit tymiánem nebo libečkem. Sušená semínka se používají především při přípravě zeleninových (luštěninových) jídel.
Adžvajen pozitivně působí na trávicí aparát, dodává energii a současně uvolňuje křeče. Proto je také používán při mnoha bolestivých stavech v oblasti žaludku a střev. Uvolňuje hleny, působí močopudně a antisepticky.
Bez glutamátu, lepku, soli, barviv a konzervantů.
Skladujte: vzduchotěsně uzavřené, v temnu a chladu. Vydrží tak libovolně dlouho.
Země původu: Indie
Obsah balení: 50g
Měrná jednotka: 54,00 Kč / 100 g