Kurkuma, neboli indický šafrán, byla známa v Evropě už od starověku. Odpradávna se používá v orientální kuchyni pro svojí krásně žlutooranžovou barvu např. do rýže, zeleninových a luštěninových jídel.
Momentálně žádné novinky
Kurkuma, neboli indický šafrán, byla známa v Evropě už od starověku. Odpradávna se používá v orientální kuchyni pro svojí krásně žlutooranžovou barvu např. do rýže, zeleninových a luštěninových jídel.
Složení: kurkuma (Curcuma longa)
Chuť a použití: Chuť má kořeněnou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Její vůně je sytě dřevitá protkaná květy, citrusy a zázvorem. Nejčastěji se používá v indické kuchyni. Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obarvit např. másla, sýry, pečiva a likéry. Lze jí ochutit nudlové pokrmy, omáčky, zelenina a majonézy. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari. Špetku můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo.
Návod k přípravě: kurkumu celou je nutné nastrouhat nebo rozdrtit v hmoždíři.
Skladujte: na suchém a chladném místě. Po otevření doporučujeme uchovávat na suchém a chladném místě.
Zelený hrášek s kurkumou
Budeme potřebovat: 500g zmrazeného zeleného hrášku, lžička strouhané kurkumy, 130g másla, 2 lžičky mletého koriandru, 2 střední cibule, 6 zrnek černého pepře, na hrot nože cayenského pepře, sůl
Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme. Přisypeme cibuli nakrájenou na prstýnky. Znovu opékáme asi minutu. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit. Podáváme teplé jako přílohu.