Kmín český celý - koření, které je vhodné především k přípravě nadýmavé zeleniny jako
jsou např. na brambory a květák a také do luštěnin. Využívá se také k přípravě pomazánek, salátů ale hlavně do pečiva.
Šafrán indický 0,1 g DNM
Úsloví "Je ho jako šafránu," dokazuje, jak je toto koření vzácné a jak opatrně se s ním pracuje. Šafrán má jedinečnou vůni a kořeněnou, lehce nahořklou chuť. Žluté barvivo, které šafrán obsahuje je ve vodě rozpustné a dodá tak pokrmům krásnou barvu. Název šafrán pochází z arabštiny, arabové používají označení za´fran, což doslovně znamená "být žlutý".
Složení: Šafrán setý (Crocus sativus)
Chuť a použití: roste zejména ve Španělsku, odkud také pochází ten nejkvalitnější. Je to nejdražžší koření na světě. Má zvláštní vůni a kořeněnou, poněkud nahořklou chuť. Ve Španělsku a Francii se jedná o klíčovou ingredientci rybích a rýžových pokrmů, italové ho používají do rizot a v Británii jej přidávají do sladkých koláčů a likérů. Mnoho indických kuchařů přidává snítku šafránu i do směsi koření, kterým ochucují basmati rýži. Dříve se používal nejen jako koření, ale i jako lék. Je lehounký a do pokrmů stačí špetka. Barví se jím a také aromatizují rozmanité pokrmy - rýže, pilaf, omáčky, polévky, sýry, těsta.
BEZ PŘÍDAVKU UMĚLÝCH BARVIV A JINÝCH PŘÍSAD.
Skladujte: na suchém a chladném místě. Po otevření uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.Chraňte před přímým slunečním světlem.
Dovoz: mimo EU
Kari rýže se šafránem
Budeme potřebovat: šafrán, 100g balkáneského sýra, 100g eidamu (45%), 1,5-2 hrnky vody, kari koření, 1 hrnek jasmínové rýže, 1 lžička soli, olivový olej, smetana na vaření
Na odměření rýže použijeme velký hrnek (0,4l).
Jasmínovou rýži dobře propláchneme, až je voda čirá. Rýži vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli, lžičku kari a lžíci oleje. Zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Mezitím sýry nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme je dohromady. Podušenou rýži odstavíme, přidáme pár lžic smetany a jen lehce promícháme. Znovu přikryjeme a necháme jen tak "dojít". Ještě do teplé rýže vmícháme sýr, šafrán a podle chuti i jiné koření.
Kari rýži se šafránem podáváme v mističkách jako hlavní chod. Stačí doplnit sterilovanou okurkou apod.