Velmi aromatická směs ostrých koření a černého pepře. Garam masala se přidává ke koření až ke konci vaření, aby se co nejvíce zachovala její jedinečná čerstvá vůně. Používá se na grilování, do zeleninových i luštěninových jídel.
Momentálně žádné novinky
Velmi aromatická směs ostrých koření a černého pepře. Garam masala se přidává ke koření až ke konci vaření, aby se co nejvíce zachovala její jedinečná čerstvá vůně. Používá se na grilování, do zeleninových i luštěninových jídel.
Složení:v různém poměru: římský kmín, černý pepř, koriandr, kardamom zrna, hřebíček, pískavice řecké seno, sušený zázvor, kmín, muškátový oříšek, muškátový květ.
Může obsahovat stopy ořechů a sezamu.
Chuť a použití: Garam znamená "horká" masala znamená "směs koření". Přičemž "horká" zde nemusí nutně odkazovat na ten druh horka, který si spojujeme s chilli papričkami, ale na to, že koření se nejprve opeče a pak teprve dál zpracuje. Je typická pro svou pikantní až ostrou chuť a tvoří základ mnoha indických jídel a indických kari. Je též známé pod názvem "koření pěti vůní“. Liší se podle regionu. Celé koření Garam Masala se nejdříve opeče na tuku a pak se teprve přidávají ostatní ingredience (cibulka, maso, rajčata..) Mleté koření garam masala nelze takto použít, protože by se na rozpáleném tuku rychle spálilo.
Tuto směs lze použít v masitých i vegetariánských pokrmech, protože je výborná do mletého masa, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, kuřata i na ryby. Použít ji můžeme také k dochucení rýže, luštěnin a omáček. Výborná je na mleté maso, musaku, karbanátky, na domácí paštiku, sekanou apod. V Indii se používá s velkou oblivou i k ochucení jogurtu. Směs koření Garam masala je v současnosti jedním z nejprodávanějších koření indické kuchyně.
Ostřejší vepřové nudličky
Budeme potřebovat: 500 g libového vepřového masa, 3 papriky, nejlépe barevné, 2 cibule, 2 rajčata, 1 lžíce Garam Masala koření, 1 lžička chilli-kdo nemá rád ostré vynechá ho, 1 lžíce solamylu, olej, sůl
Připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Do misky si rozmícháme olej s kořením, přidáme maso, promícháme a necháme nejméně 30 minut odpočívat. V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibulí, přidáme připravené maso i s marinádou, zprudka osmažíme, malinko podlijeme, osolíme a necháme dusit, můžeme znova mírně podlít. Když nám maso měkne, dáme na nudličky nakrájené papriky, po chvíli dušení dáme ještě rajčata nakrájené na kulaté plátky (rajčata můžeme nejprve zbavit kůže). Ke konci dušení zahustíme vodou s rozmíchaným solamylem a necháme převařit.
Skladujte na suchém a chladném místě. Po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
Země původu: Indie
Obsah balení: 300g
Měrná jednotka: 137 Kč / 100 g
Legislativní zařazení: směs koření