Nejuniverzálnější vločky pod sluncem. Vykouzlíte s nimi rychlou a vydatnou snídani, zahustíte polévky a pomazánky nebo upečete voňavé a křupavé sušenky.
Popis
Ovesné vločky se vyrábějí z napařeného a rozlisovaného obilného zrna.
Tipy a recepty na použití:
- Kaše
– vločky stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem
– pro krémovější chuť, vločky pár minut povařte
– recept na ovesnou kaši naleznete na straně 18 v Dobrotách jaro 2016 - Krémové polévky
– do zeleninové polévky přidejte vločky, chvilku povařte a rozmixujte
– s množstvím opatrně, vločky hodně nabydou
– recept na karotkovou polévku s ovesnými vločkami je popsán na straně 12 v Dobrotách jaro 2016 - Pečivo
– při přípravě chleba nebo dalamánků nahraďte 1/4 mouky vločkami - Muffiny
– recept na květákové muffiny najdete na straně 16 v Dobrotách jaro 2016 - Nádivka
– recept na vločkovou nádivku s mandlemi naleznete na straně 13 v Dobrotách jaro 2016 - Smoothie
– rozmixujte oblíbené ovoce s vodou, rostlinným nápojem nebo mlékem, podle chuti přidejte spařené nebo povařené vločky, semínka, jogurt, sirup, zeleninu... - Placičky, burgery, sekaná
– vločky lehce rozmixujte s dušenou nebo orestovanou zeleninou, uvařenými luštěninami, přidejte vejce nebo Hrašku, osmahnutou cibulku, bylinky, česnek, sůl a podle potřeby vodu, smažte nebo pečte v troubě
– na straně 12 v Dobrotách jaro 2016 najdete recept na cizrnové placičky se sójovými a ovesnými vločkami - Lívance
– nahraďte 1/4 mouky vločkami - Pomazánky
– lehce osmahnutou zeleninu zalijte trochou vody, přidejte vločky (stačí trochu na zahuštění), pár minut povařte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctem a lahůdkovým droždím, podle chuti můžete přidat tofu, tempeh, červenou loupanou čočku (přidejte k zelenině a 15 minut duste, potom přidejte vločky a ještě chvilku povařte) - Sušenky
– nahraďte 1/4 mouky vločkami - Granola
– vločky smíchejte s oblíbeným sirupem a olejem (výborný je olivový nebo kokosový), podle chuti můžete přidat sušené ovoce, oříšky, semínka, sušený kokos, kakaové boby, skořici, karobový prášek, předem namočené pohankové kroupy; za občasného promíchávání pečte 60 minut při 110 °C - Drobenka
– rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce olivového oleje - Nepečené cukroví
– rozmixujte vločky s předem namočeným sušeným ovocem, kokosovým olejem a sirupem, můžete přidat semínka, oříšky, sušený kokos, karobový prášek nebo skořici; vytvarujte kuličky a obalujte je v sušeném kokosu, karobu nebo sezamu
Složení
OVESNÉ vločky*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíAlergeny
Lepek
Skladování
Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 65 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 580 kJ / 375 kcal | |
---|---|
Tuky: | 7,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,0 g |
Sacharidy: | 59,0 g |
z toho cukry: | 3,0 g |
Bílkoviny: | 14,0 g |
Sůl: | 0,02 g |