Popis

Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Pohanka v podobě loupaných krup je výchozí surovina pro výrobu všech dalších produktů vyráběných z pohanky.


Tipy a recepty na použití pohanky:

  • jako příloha – všude tam, kde byste použili rýži nebo kuskus
  • pokrm typu kuba – houby, majoránka, česnek
  • zapečená pohanka se zeleninou – recept je uveden na straně 14 v Dobrotách podzim 2015
  • sladké nákypy – uvařenou pohanku smíchejte s ovocem, přidejte ořechy, oslaďte sirupem, zalijte rostlinnou alternativou smetany a zapečte
  • směsi na výrobu náplní – plněné papriky, zelné listy, rajčata, cukety nebo lilek
  • rizota – výborný je v kombinaci s kulatozrnnou rýží
  • do zeleninového salátu
  • dortové korpusy – pohanku povařte v rostlinném nápoji a nechte ztuhnout v dortové formě
  • snídaňová granola – pohanku propláchněte a nechte namočenou přes noc ve vodě, druhý den ji opět propláchněte a důkladně sceďte, přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, semínka, skořici nebo karobový prášek, trochu olivového oleje a podle chuti oslaďte sirupem, směs pečte za průběžného promíchávání 1 hodinu v troubě při 110 °C, raw variantu sušte 10 hodin v sušičce, podávejte s bio jogurtem nebo rostlinným nápojem


Složení

Pohanka. Může obsahovat stopy lepku.

Skladování

Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.


Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 513 kJ / 362 kcal
Tuky: 1,7 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 76,0 g
z toho cukry: 0,1 g
Bílkoviny: 9,3 g
Sůl: 0,01 g


16 dalších produktů ve stejné kategorii: