Hodí se na polévku, pomazánku, kaši nebo jako příloha.
Po uvaření velmi nabydou na objemu.
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť. Její použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Po namáčení má využití i v raw stravě, třeba jako křupavá snídaňová granola. Skvěle se doplňuje s houbami – v rizotu nebo v černém kubovi.
Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Pohanka v podobě loupaných krup je výchozí surovina pro výrobu všech dalších produktů vyráběných z pohanky.
Tipy a recepty na použití pohanky:
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Energetická hodnota 1 513 kJ / 362 kcal | |
---|---|
Tuky: | 1,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,3 g |
Sacharidy: | 76,0 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Bílkoviny: | 9,3 g |
Sůl: | 0,01 g |