Popis

Využití:

  • příloha - místo klasických těstovin můžete použít tuto exotičtější variantu, nebojte se kuskus kombinovat i s luštěninami
  • rizoto - kuskus smíchejte se svou oblíbenou zeleninou, tofu nebo houbami
  • saláty - těstoviny dobře chutnají i s čerstvou zeleninou a můžou tak být svěžím letním jídlem
  • kuskusovník - příklad, jak kuskus zapéct, najdete v časopise Dobroty zima 2014-15 na str. 10
  • zavářka - v polévce kuskus dobře funguje jako klasická zavářka
  • nasladko - se sirupem, ovocem, oříšky a se smetanou vytvoříte z kuskusu i chutné sladké jídlo

Běžný kuskus se nemusí vařit, stačí zalít jej dvojnásobným množstvím vody a nechat pod pokličkou 10 minut dojít, mezitím párkrát vidličkou prokypřit.

Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen. Často je zaměňován s bulgurem, bulgur ale není z krupice, nýbrž z pšeničných krupek.

Složení

PŠENIČNÁ krupice.

Alergeny

Lepek

Skladování

Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.


Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 532 kJ / 361 kcal
Tuky: 1,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 72,0 g
z toho cukry: 3,9 g
Vláknina: 4,0 g
Bílkoviny: 13,0 g
Sůl: 0,0 g


16 dalších produktů ve stejné kategorii: