Směs koření Garam Masala je určena především pro přípravu zeleninových a luštěninových pokrmů. Tato velmi aromatická směs koření a černého pepře se do pokrmů přidává až na konci, aby se co nejvíce zachovala její jedinečná chuť.
Momentálně žádné novinky
Směs koření Garam Masala je určena především pro přípravu zeleninových a luštěninových pokrmů. Tato velmi aromatická směs koření a černého pepře se do pokrmů přidává až na konci, aby se co nejvíce zachovala její jedinečná chuť.
Složení: v různém poměru: římský kmín, černý pepř, koriandr, kardamom zrna, hřebíček, pískavice řecké seno, sušený zázvor, kmín, muškátový oříšek, muškátový květ.
Chuť a použití: Garam znamená "horká" masala znamená "směs koření". Přičemž "horká" zde nemusí nutně odkazovat na ten druh horka, který si spojujeme s chilli papričkami, ale na to, že koření se nejprve opeče a pak teprve dál zpracuje. Je typická pro svou pikantní až ostrou chuť a tvoří základ mnoha indických jídel a indických kari. . Liší se podle regionu. Celé koření Garam Masala se nejdříve opeče na tuku a pak se teprve přidávají ostatní ingredience (cibulka, maso, rajčata..) Mleté koření garam masala nelze takto použít, protože by se na rozpáleném tuku rychle spálilo.
Tuto směs lze použít v masitých i vegetariánských pokrmech, protože je výborná do mletého masa, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, kuřata i na ryby. Použít ji můžeme také k dochucení rýže, luštěnin a omáček. Výborná je na mleté maso, musaku, karbanátky, na domácí paštiku, sekanou apod. V Indii se používá s velkou oblivou i k ochucení jogurtu. Směs koření Garam masala je v současnosti jedním z nejprodávanějších koření indické kuchyně.
Může obsahovat stopy ořechů a sezamu.
Skladujte: na suchém a chladném místě. Po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
Země původu: Indie
Obsah balení: 50g
Měrná jednotka: 104,00 Kč / 100 g
Legislativní zařazení: směs koření
Dušené kuře s garam masalou
Budeme potřebovat: 1kg kuřete, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžičky garam masaly, olej, sůl, zelenou petrželku
Kuře rozdělíme na 8-10 kousků. Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme do zlatova. Přidáme česnek, naporcované kuře a 3 minuty opékáme. Posypeme garam masalou, osolíme, opečeme, podlijeme vodou (asi 2dl) a dusíme pod pokličkou, až maso změkne. Podle potřeby podlijeme vodou. Hotový pokrm má mít jen málo šťávy.Hustě jej posypeme pétrželkou a podáváme srýží, obložené dílky rajčat, popřípadě s kouskem citronu.
Podobně můžeme připravit králíka, skopové, vepřové nebo i hovězí maso.