Rozinky zvané sultánky jsou získávány sušením velkých žlutozelených hroznů a vynikají plností chuti a měkkostí. Naše sultánky byly vypěstovány podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství převážně v regionu Salihli u západního pobřeží Turecka.
Tyto rozinky jsou nesířené, což znamená, že nebyly konzervovány oxidem siřičitým či siřičitany. Místo obvyklého síření byly použity alternativní metody zajišťující potřebnou trvanlivost. Před sušením se sklizené hrozny krátce ponoří do 5%-ního roztoku potaše (uhličitanu draselného) s trochou bio olivového oleje. Tak se zkrátí doba sušení na sluníčku a zmenší se tím riziko změny počasí. Sultánky se suší jenom tři až pět dní a uchovají si během tohoto procesu svou světlou barvu - a bez síření! Po sušení se sultánky omyjí a ručně roztřídí. Slepování sultánek se zabrání orosením bobulek trochou bio slunečnicového oleje. Koncentrace oleje nesmí přesáhnout 0,5 %.
Tyto sultánky pocházejí z projektu TURECKO společnosti Rapunzel.